top of page
natuur-foto.jpg

natuur en dieren 

De natuur, vroeger leefden we er volledig in, nu is het meer een uitje geworden. Het is goed voor onze gezondheid én we worden er blij van. Dit komt door een paar dingen. Als je naar buiten gaat, profiteer je van het positieve effect dat daglicht heeft op je productiviteit. Bij daglicht krijg je vitamine D binnen, dat houdt je weerstand op peil en ondersteunt bij calciumopname. Daarnaast, krijg je frisse lucht binnen. In combinatie met het groen om je heen, heeft dit een positief effect op je hersenen. En, ten derde, als je in de natuur bent, gaat het niveau van je stresshormoon, cortisol, omlaag. Door in de natuur te zijn, ervaar je dus minder stress.
Dus, let’s go outside, naar het natuurlijke groen (en blauw) van de Zaanstreek.

parken en natuurgebieden

In Zaandam zijn diverse parken en tuinen:

In Zaandam-Zuid is het Darwinpark met het Zaans Natuur en Milieu Centrum, met schooltuinen, een kinderboerderij, kunstwerken en een natuureducatiecentrum.

Het Volkspark is een klein park in Zaandam-West uit 1870.

Het Veldpark (eigenlijk Burgemeester In 't Veldpark) is een groot park, met onder andere een heemtuin, een tuin met wilde planten uit verschillende delen van Nederland. Ook zijn er evenementen zoals springkussenfestival Jumping World en een jaarlijkse kermis. 

Het Vijfhoekpark wordt "natuurlijk beheerd". Zes Schotse Hooglanders lopen er los rond en doen het maaiwerk. 

In Koog aan de Zaan is het Koogerpark.

 

In Wormerveer is het Wilhelminapark, één van de weinige private parken in Nederland. Stichting EMF Wormerveer organiseert de activiteiten in het park. 

Krommenie heeft een park met een volière, het AgatheparkRosarium Vriendentuin is een openbare moestuin voor en door buurtbewoners in het Rosariumpark in Krommenie.

In de recreatiegebieden Jagersveld en 't Twiske kun je wandelen en fietsen, zwemmen en spelen. Of je tent opzetten op de dagcamping.

Het Guisveld, deels van Staatsbosbeheer, ligt tussen de spoorlijn, Rooswijk (Zaandijk), de Middel (Westzaan) en de Nauernasche Vaart.

De Kalverpolder is een Zaans veenweidegebied met een rijke cultuurhistorie. Stichting Kalverpolder beheert het en organiseert (vaar)excursies. 

In Wormerveer ligt het Noordsterpark

In het noorden van de Zaanstreek ligt het Wormer- en Jisperveld. Dit wordt beheerd door Natuurmonumenten. In dit veenweidegebied liggen vele ondiepe slootjes, weilanden en eilandjes. Het Bezoekerscentrum de Poelboerderij is startpunt voor wandelingen, fietstochten en vaarexcursies.  

In het eerste weekend van de zomervakantie organiseert De Buurtcamping, een weekendcamping voor bewoners uit de buurt in diverse parken in Zaanstad. 

De gemeente heeft een website over de buitenruimte van Zaanstad; wat doet de gemeente en wat kan en mag je zelf?

water

Hou je natuurwater, om naar te kijken, in te zwemmen, in te vissen of op te bewegen, dan heeft de Zaanstreek veel keus.

Er is de rivier de Zaan, de twee vaarsloten de Gouw en er is de Nauernasche Vaart. Twee fijne plassen zijn de Jagersplas en de Stootersplas in recreatiegebied 't Twiske. 

En daarnaast zijn er héél veel sloten tussen de polders.

Zwemmen en recreëren kan bij de Jagersplas en in de Stootersplas in 't Twiske. De gemeente informeert je over de kwaliteit van het zwemwater in Zaanstad.  

De beste plekken om te vissen vind je hier en hier.

Een sup huren kan bij Supfun, een kano, boot of zeilboot huren kan bij Twiskehaven. Ook bij Bootverhuur Zaanstad en bij Saenden electra bootverhuur kun je een bootje huren. 

 

Met de boot naar Amsterdam kan met de Hem-pont of met de Zaanferry

Heb je zelf een bootje, dan kun je terecht in de jachthavens: De Remming, Jachthaven Dukra, RS WatersportDe Onderlinge, Zaanhaven, Jachthaven Nauerna, ZZV jachthaven West-Knollendam en Jachthaven 't Swaentje. 

huisdieren

Heb je een kat of een hond, dan zijn dit handige dingen om te weten:

 

Het hondenbeleid van de gemeente met de hondenuitlaatplekken.

Dierenzorg Zaanstreek heeft een dierenambulance, asiel, pension en een dagopvang voor honden.

Stichting OOPOEH helpt senioren aan meer beweging en gezelligheid door hen te koppelen aan een oppashond in de buurt.

Er is een Hondensportvereniging Willen is kunnen en een Kynologenclub Zaanstreek Ijmond.

Dierenasiel Oostzaan is de regionale kattenopvang en er is een kattenpension, De uitkomst, in Zaandam. In Krommenie is ook een wildopvang.

Het dierencrematorium Zaanstad is in Wormerveer.

paarden

Zaanse ruiters is een vereniging voor mensen die hun gemeenschappelijke liefde voor het paard op verschillende vlakken delen.

Bij Hippisch Centrum de Delft, bij Manege Vaartdijk en bij Manege Veldt kun je al vanaf jong van alles met paarden en pony's doen. 

De Harddraverij Vereniging Assendelft organiseert jaarlijks een kortdraverij-evenement.

Manege De Blije Ruiters maakt het paardrijden mogelijk voor gehandicapten. 

In Assendelft is pony- en kinderboerderij De Bonte Belevenis. De buurtboerderij Fronik (Zaandam) en kinderboerderij 't Weidje (Wormer) hebben pony's staan.  

Er zijn drie paardrijroutes in 't Twiske

wandelen

Het Noorderveenpad is een laarzenpad tussen Assendelft en Westzaan. 

Wandelingen vanaf het Bezoekerscentrum Poelboerderij door het Wormer- en Jipserveld. 

Wandelingen van Staatsbosbeheer in de Zaanstreek.

Er zijn in de Zaanstreek drie rustpunten, plekken langs wandel- en fietsroutes waar je even kunt rusten en koffiedrinken, vaak bij een particulier of boerderij. Het is Rustpunt Netjesleven, Rustpunt Fronik Buurtboerderij en Rustpunt Het Buitenland.

clubs

Wil je samen met mensen bezig zijn met de natuur, ga dan eens kijken bij één van deze clubs:

Groei & Bloei is de grootste landelijke vereniging op het gebied van bloemen, planten en tuinieren. De afdeling Zaanstreek-Waterland bestaat sinds 1894.

De Vogelbeschermingswacht Zaanstreek is een vereniging met leden die samen vogels bekijkt en vogels beschermt. 

De KNNV is de vereniging voor veldbiologie heeft een afdeling Zaanstreek Waterland.

De imkervereniging Zaanstreek komt samen in de Heemtuin. 

Er zijn diverse scoutingclubs in de Zaanstreek: Scouting Koog aan de Zaan, Scouting Krommenie en waterscouting  Scouting Elfregi Zaanstreek en De Watergeuzen.

Bij de Buurderij Zaandam en de Buurderij Assendelft haal je voedsel van lokale boeren, een initiatief van Boeren & Buren. Ook bij zorgboerderij de Marsen is een boerderijwinkel met lokaal voedsel.

Nivon Zaanstreek-Heiloo is de lokale afdeling van NIVON, een vereniging van natuurvrienden. 

IVN natuureducatie, afdeling Twiske heeft zeven verschillende werkgroepen.

Succulenta Zaanstreek is de hobbyvereniging voor cactussen en vetplanten.

Amathysta is een vereniging van mensen die interesse hebben voor geologie, paleontologie en mineralogie. 

Bij Sterrenwacht Vesta in Oostzaan kun je de sterren bekijken.

Bij stichting Kalverpolder werken ruim 40 vrijwilligers aan beheeractiviteiten in de Kalverpolder, zoals gras en riet maaien, hooien en het verwijderen van bomen en struiken. 

De Vereniging tot Ongeschonden Behoud Westzijderveld wil het Westzijderveld behouden en beschermen tegen stedelijke ontwikkeling

Er zijn in Zaanstad diverse Volkstuinverenigingen: Ons Ideaal, Nut en Genoegen, Jan Vroegop, 't Pink, Het Westen, Tuinvereniging Zaandijk  en Volkstuinvereniging Krommenie.

bottom of page