top of page

huis en tuin

Je eigen huis, wellicht met tuin. Je huurt het of je hebt een woning gekocht. Je huis is de plek waar je thuiskomt. Waar het hopelijk fijn is, waar je je goed voelt. Ik hoop het voor je!

Er zijn vele manieren om je huis en je tuin leuker, mooier, groener en duurzamer te maken, soms met hulp van anderen of van bijvoorbeeld de gemeente. Op deze pagina vind je allerlei initiatieven die je daarbij kunnen helpen of als inspiratie kunnen dienen. Of plekken waar je gelijkgestemden kunt tegenkomen. Doe er je voordeel mee!

een huis zoeken

Er is ook in de Zaanstreek een tekort aan woningen. Gelukkig wordt er veel bij gebouwd. Als je nog geen woning hebt, zijn er diverse woningcorporaties in de Zaanstreek actief, ZVH, Parteon, Eigen Haard en Rochdale, waar je een woning bij kunt huren, via Woningnet. Op deze kaart kun je zien welke woningbouwcorporatie welke woningen bezit in Zaanstad.
Daarnaast zijn er huurwoningen in de vrije sector en koopwoningen. 

Creatieve manieren van wonen staan verderop op deze pagina. 

Voor de nieuwbouwprojecten in Zaanstad zijn enkele websites, Nieuwbouw Zaanstad en Nieuw wonen Zaanstreek. Er lopen nu de volgende projecten:​

Zelf bouwen kan ook. Op de site Zelfdoen in Zaanstad, vind je meer informatie.

 
​Op 20 november 2021 stonden er op Funda in de Zaanstad 389 huizen en 285 appartementen te koop, van €170.000 tot €1.795.000.

Met de regeling Betaalbare Koopwoningen Zaanstad is een eigen huis bereikbaar voor inwoners met een inkomen tot €37.000 per jaar.

niet-standaard wonen

In plaats van een woning huren of kopen zijn er ook andere manieren om te wonen:

 • Er zijn in de Zaanstreek enkele woongroepen. Parteon heeft Oase, een woongemeenschap voor senioren. Het wooncomplex heeft 73 twee- en driekamerwoningen. Woongemeenschap Centraal Wonen 1 aan de dominee Martin Luther Kingweg in Zaandam. 

 • Ecohof Noorderveer is een groep particulieren die samen circa 23 woningen, duurzaam gaat bouwen. Het wordt een mix van koop- en huurwoningen, voor een mix van jong, oud, gezin en alleenstaand.

 • CoCaZa is een Zaanse wooncoöperatie die samen wil bouwen, wonen en leven. Ze willen een duurzame woonomgeving creëren waarbij nabuurschap hoog in het vaandel staat.

 • Het project Onder de pannen van De Regenboog Groep brengt daklozen tijdelijk onder bij mensen die een kamer beschikbaar hebben en bereid zijn een stadgenoot hulp te bieden. Degene die onder dak gebracht wordt, betaalt hiervoor huur en een onkostenvergoeding.

 • Met de hospitaregeling wil de gemeente stimuleren dat meer mensen, die ruimte in hun koop- of huurhuis over hebben, deze gebruiken om jongeren in te laten wonen. 

 • Gemeente Zaanstad werkt sinds begin 2021 aan een voorrangsregeling voor zorgpersoneel en leraren. Je kunt als leraar of zorgmedewerker in aanmerking komen voor voorrang op een sociale huurwoning door te solliciteren voor leraar bij Agora of Zaan Primair of als verpleegkundige bij het Zaans Medisch Centrum. 

senioren

Speciaal voor senioren zijn er de volgende initiatieven en regelingen:

Woonzorg Nederland heeft 8 huur-complexen in Zaanstad met speciale ouderenwoningen.

 

Bij de SlimoTheek kun je slimme technologie lenen die veilig en comfortabel thuis wonen kan ondersteunen. Zo kun je proberen of de technologie bij jouw situatie past en of je er goed mee overweg kunt. De SlimoTheek in Zaanstad is een initiatief van GeneratieThuis in samenwerking met het Netwerk Dementie Zaanstreek-Waterland en De Bieb in de Zaanstreek.

Voor 65-plussers die erover denken om te verhuizen, is er de doorstroom-regeling 65+ Verhuisvoordeel. Deze regeling helpt 65-plussers die nu een woning huren van een corporatie om, met hulp, naar een ander woning te verhuizen.

Met de hospitaregeling wil de gemeente stimuleren dat meer mensen, die ruimte in hun koop- of huurhuis over hebben, deze gebruiken om jongeren in te laten wonen. 

Het Loggerhuis biedt gespecialiseerde kleinschalige zorg voor mensen met dementie.

De gemeente Zaanstad heeft een website met informatie over langer thuis wonen.  

tuinieren

 

Van tuinieren kun je heel gelukkig worden. Van wroeten in de aarde, van het aanleggen van een moestuin, van het bijhouden van planten en bomen of van het oogsten van zelfgeteelde vruchten, kruiden en groenten.

Of misschien wil je alleen zitten. liggen en genieten in je tuin, zonder gedoe en zonder onderhoud.

Er zijn in Zaanstad diverse volkstuin-verenigingen: Ons Ideaal, Jan Vroegop, 't Pink, Het Westen, Nut en Genoegen,

Tuinvereniging Zaandijk en Volkstuin-vereniging Krommenie.

Enkele leuke tuinactiviteiten in de Zaanstreek:

 • Als je van groen, bloemen en planten houdt en plezier hebt in tuinieren, dan kun je lid worden van Groei & Bloei, afdeling Zaanstreek-Waterland. Dit netwerk van tuinliefhebbers is opgericht in 1894(!) en biedt cursussen bloemschikken, een zaai- en stekken-ruilbeurs, workshops, lezingen, excursies en een open tuinen-weekend.

 • Tijdens het evenement Gluren bij de Buren veranderen tuinen in tijdelijke podia met een intieme sfeer. De deelnemers stellen hun tuin open voor een act en voor publiek uit de buurt.

 • Het project Sociaal Tuinieren brengt groene aandacht bij mensen die wat hulp in hun tuin kunnen gebruiken omdat ze te maken hebben met armoede, een slechte gezondheid of sociaal isolement. Met groepen vrijwilligers knappen ze meerdere tuinen op in een straat of buurt.

 • Het project ‘Zaans Lood’ is een project van de gemeente om de inwoners te wijzen op de gevaren van lood in de grond en om te saneren waar dat nodig is. 

verduurzamen

Minder energiekosten, een duurzamer huis kan op vele manieren. En de gemeente helpt mee. De volgende mogelijkheden zijn er:

 • HVC haalt in Zaanstad het afval op. Om goed te kunnen scheiden, is de afval-app van HVC handig. Je ziet dan wanneer welk afval wordt opgehaald en wat waar bij hoort.

 • Wil je dingen laten repareren, kom naar het Repaircafé, op 5 plekken in de Zaanstreek.

bottom of page